Is ons geldsysteem geen Piramidespel?

Wat je zo gaat lezen is bijna niet te geloven. Toch is het waar. Sinds 1971 is ons geld niet meer gedekt door goud en feitelijk dus waardeloos. Daarom wordt het officieel niet meer geld genoemd, maar fiat-geld.

In de geschiedenis van ‘Geld’ is het nog NOOIT voorgekomen dat fiat-geld lang blijft bestaan. Elk fiat-geld systeem stort vroeg of laat in. Als je dat weet, dan kan je er maar vroeg bij zijn om jouw spaargeld veilig te stellen. En dat we momenteel geen rente meer krijgen op ons spaargeld, en zelfs moeten betalen om ons spaargeld bij de bank te ‘stallen’, zijn de eerste signalen van deze onvermijdelijke instorting van het huidig geldsysteem. Kortom, is ons geldsysteem geen Piramidelspel?

Hoe wordt geld gecreëerd?

Om te snappen waarom ons geld eigenlijk niets waard is, moet je eerst snappen hoe geld wordt gecreëerd.

Jouw geld is jouw geld niet

Als je denkt dat jouw geld bij de bank jouw geld is, dan heb je het mis. Er is zoiets als ‘fractioneel bankieren’. Als je jouw geld bij de bank deponeert, dan mag de bank dat geld meerdere keren uitlenen aan anderen die krediet nodig hebben. Dat geld bestond dus niet, maar dankzij jouw geld mag het wel 10 keer worden uitgegeven. Hiermee wordt geld letterlijk uit het niets gecreëerd.

Wat denk je dat er zou gebeuren als iedereen zijn geld opeist? Precies, dan vallen alle banken om aangezien zij niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Is dat niet hetzelfde als een Piramidespel?

Hoe komen banken nog meer aan geld?

Sinds de bankencrisis en kredietcrisis in 2008 hebben Centrale Banken zoals de FED (Centrale Bank van de VS) en ECB voor duizenden miljarden Dollars en Euro’s weggegeven aan alle commerciële banken die op omvallen stonden. Dit werd ‘Quantitative Easing’ (QE) genoemd oftewel kwantitatieve pijnverzachting. Banken konden en kunnen dan al hun verliesgevende producten ‘verkopen’ aan de Centrale Banken die in ruil daarvoor vele duizenden miljarden Dollars en Euro’s aan hen verstrekten. Waardoor de Banken ineens weer gezond(er) leken.

En waar denk je dat het geld van die Centrale Banken vandaan komt? Precies, nergens vandaan. Zij tikken gewoon een paar getallen in met heel veel nullen in hun computers, en ineens is daar het geld dat ze kunnen weggeven. En wat doen ze dan met die opgekochte ‘rotte appels’ van die Banken? Die schrijven ze af en nemen ‘ het verlies’. En wie, denk je, draait dan voor dat verlies op? Precies, jij en ik!

Als de Centrale Banken hiermee zouden stoppen, dan zou vrijwel elke commerciële Bank omvallen. Is dat dan ook niet hetzelfde als een Piramidespel?

Hoe komen Overheden aan hun geld als ze tekort komen?

We hebben net gezien dat geld zomaar uit het niets kan worden gecreëerd. Om kredieten te verstrekken en om commerciële Banken te redden. Maar het kan nog erger.

Landen kunnen tegenwoordig ook aankloppen bij hun Centrale Banken. In Europa is dat bij de ECB. Het is algemeen bekend dat de Noordelijke Landen rijker zijn dan de Zuidelijke landen in de EURO zone. Zij krijgen hun begroting niet op orde en komen structureel geld tekort. Dat slechte gedrag wordt ook nog eens beloond door de ECB waaraan zij hun Staatsschulden kunnen verkopen in de vorm van Staatsleningen. De ene Staatslening is de andere niet. De Noordelijke Landen zullen wel aan hun verplichtingen kunnen voldoen maar of de Zuidelijke Landen dat kunnen, is maar zeer de vraag. Die landen kunnen dan door blijven gaan met geldverspilling aan zaken waar wij in Nederland de broekriem voor moeten aantrekken. Omdat Nederland graag het braafste jongetje van de klas wil zijn.

Maar waar denk je dat al dát geld vandaan komt? Het geld dat de ECB weggeeft in ruil voor waardeloze Staatsleningen? Juist! Ook dat geld wordt uit het niets gecreëerd, waardoor de ECB een enorm negatieve ‘Balance Sheet’ heeft, waarvan het nog maar de vraag is of dat ooit positief wordt. Madame Lagarde kan vooralsnog niet uitleggen hoe ze dat denkt voor elkaar te krijgen.

Maar uh, is dit ook niet hetzelfde als een Piramidespel? Alle zwakke landen vallen namelijk om als de ECB stopt met Staatsleningen op te kopen met geld dat toch al niet bestaat.

Zo ziek is ons Geldsysteem

Zo ziek is dus ons geldsysteem. Ons geldsysteem is dus gebaseerd op schulden en vertrouwen. Als het vertrouwen verdwijnt, ligt hyperinflatie om de hoek. Vele knappe koppen hebben er al over geschreven. Waarom verbaast het mij niet dat dit hele verhaal niet eerder aan de grote klok is gehangen? Met succes hebben Overheden het voor elkaar gekregen om onze aandacht van het grootste geldprobleem ooit af te leiden. Eerst door COVID-19 amateuristisch aan te pakken, en daarna door de Oekraïne oorlog als oorzaak van de huidige crisis te bestempelen.

Ik weet het, met dit soort uitspraken maak je jezelf niet populair en word je snel in de hoek van Wappies en complotdenkers gezet. Toch is het allemaal waar wat ik hier schrijf. Doe je eigen onderzoek. Je zult m.i. tot dezelfde conclusies komen.

Is er nog hoop?

Is er nog hoop en kunnen we ons voorbereiden op deze instorting van het geldsysteem?

Ik denk van wel. Maar dat vereist moed en nog meer vertrouwen.

Hoe dan?

De antwoorden op de volgende vragen geven jou het antwoord op de ‘Hoe dan?’ vraag.

  1. Vertrouw jij erop dat dit geldsysteem het wel zal overleven terwijl honderden vergelijkbare geldsystemen in de afgelopen eeuwen dat niet hebben gedaan?
  2. Vertrouw jij erop dat de Dollar zijn waarde als wereldmunt behoudt, terwijl Rusland ervoor heeft gezorgd dat energie niet meer exclusief met de Dollar hoeft te worden betaald?
  3. Wist je dat alle fiat-valuta hun waarde ontlenen aan de koppeling met de Dollar?

Crypto valuta heeft net als fiat-valuta geen onderliggende waarde, maar wat zou jouw antwoorden zijn op de volgende vragen:

  1. Spaar je liever met nep geld van Centrale Banken, die dat nep geld oneindig kunnen ‘bijdrukken’, waardoor het blijft verwateren en steeds minder waard wordt?
  2. Of investeer je liever in Crypto, dat niet is verboden, waarvan het publieke vertrouwen alsmaar toeneemt en niet oneindig kan worden bijgedrukt? Zoals Bitcoin waarvan ooit maximaal 21 miljoen in omloop zal zijn en door schaarste steeds meer waard wordt?
  3. Wist je dat Bitcoin in 2008 is uitgevonden als redmiddel tegen het instortende banken- en geldsysteem?
  4. Wist je ook dat de Bitcoin blockchain elke 4 jaar 50% minder nieuwe Bitcoin in omloop brengt, zodat het aanbod steeds minder wordt dan de vraag ernaar?
  5. En dat daarom wordt verwacht dat Bitcoin binnen 10 jaar meer dan $ 1.000.000 per Bitcoin waard kan worden?
  6. Wist je ook dat steeds meer landen de handel in Crypto reguleren en dus niet verbieden?

Crypto is de Oplossing

In de cursus leg ik uit wat ‘Metcalfe’s Law’ is. In het kort komt het er hierop neer. De waarde (en vertrouwen) van een netwerk (van mensen) neemt exponentieel toe, naar mate het netwerk groeit.

Daarom kon Bitcoin, met een waarde van minder dan 1 cent, uitgroeien van een leuk technisch speeltje voor nerds tot interessante investeringsmiddel voor hedgefonds managers en beursgenoteerde bedrijven, op weg naar een waarde van meer dan $ 1.000.000 per Bitcoin.

Bitcoin is de Coca Cola onder de Crypto-projecten. Er zullen vele smaken Cola volgen. Als je de juiste Crypto kiest, kan het zomaar de Pepsi Cola van deze eeuw worden. Ga maar na, als Bitcoin $ 1.000.000 waard wordt, dan is dat ‘slechts’ 14,5 keer de hoogste koers van $ 69.000 dat het ooit heeft bereikt.

HEX, de eerste spaarrekening op de Blockchain en onze kampioen voor de komende decennia, is vorig jaar 10.000 keer in waarde gestegen. Dat resultaat werd binnen 1 jaar en 10 maanden gerealiseerd.

Binnenkort wordt van dezelfde ‘bedenker’ en geestelijke vader, 2 nieuwe Crypto producten gelanceerd, waarvan hetzelfde resultaat binnen 5 jaar wordt verwacht.

In onze cursus leer je daar alles over. Crypto is niet meer weg te denken. Sterker, investeringsbanken zoals JP Morgan omarmen het en bieden het in toenemende mate aan naast alle andere investeringsklassen die er zijn.

Ik hoop dat de instorting van het geldsysteem nog enkele jaren op zich laat wachten. Dan ben je nu nog op tijd om je op die depressie voor te bereiden.

Check deze site daarom regelmatig op nieuwe cursusaanbiedingen.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *