Vroeger was alles beter

Vandaag stond weer een aardig artikel in de financiële sectie van de Telegraaf, waarover we meer zouden moeten nadenken. Terloops worden weer proefballonnetjes opgelaten waarna ‘luchtige’ ideeën plotseling vaststaande feiten worden. Hoe meer ik erover denk, hoe meer ik denk dat niemand meer weet wat de oplossing is.

De EU en de ECB proberen de rijen gesloten te houden v.w.b. het voortbestaan van de EU. Zoveel is wel duidelijk. Maar tegen welke prijs? Mario Draghi, de vorige President van de ECB, riep steeds: “Tegen elk bedrag!”. En dat hebben we geweten. In de 8 jaar dat hij aan het bewind was heeft hij letterlijk de geldkraan open laten staan en niet meer dicht gedraaid. In zijn periode tussen 2015 en 2019 liep de schuldenberg op met 135% van ca 2 Trillion EURO naar 4,7 Trillion EURO volgens dit plaatje:

En zoals je kunt zien heeft zijn opvolger, Christine Lagarde, een extra duit in het zakje gedaan door de Balance Sheet toe te laten nemen met nog eens ca 2 Trillion EURO. Deze keer binnen één jaar in tegenstelling tot 4 jaar waarin Draghi de geldkraan open had gezet.

Zoals gezegd proberen de EU en de ECB alle aangesloten EURO-landen als kikkers in de kruiwagen te houden. Hopende dat geen kikker tussentijds eruit springt.

Wanneer dringt het besef door dat dit een onmogelijke taak is? Groot Brittannië heeft er goed aan gedaan om op tijd uit de EU te stappen, terwijl zij er ook goed aan hadden gedaan om hun Britse Pond niet in te ruilen voor de EURO. Dat maakte de Brexit een stuk makkelijker (hoewel het nog niet volledig is afgesplitst).

De Nederlandse Gulden zou nu ook veel sterker zijn geweest t.o.v. de EURO en we zouden geen last hebben gehad van het stikstofbeleid dat onze boeren zo hard raakt. Als we zelfstandig waren gebleven. De tegenstanders van dit idee roepen dan in koor dat wij Europa nodig hebben. Dan zeg ik: “Ken je geschiedenis!“. Nederland, dat kleine kikkerlandje was 4 eeuwen geleden de eerste wereldmacht die indertijd de eerste wereldmunt verspreidde en in vrijwel elk handelsland als harde valuta werd geaccepteerd! Dus wat de Dollar nu is, was onze munt indertijd!

In het volgend plaatje gemaakt door Ray Dalio (The Changing World Order) kan je zien hoe Nederland de eerste wereldmacht was, gevolgd door Groot Brittannië, die de vorige eeuw na de tweede Wereldoorlog werd vervangen door de Verenigde Staten. En zoals het er nu naar uitziet zou China de volgende economische wereldmacht kunnen worden.

Vroeger was alles beter!”, is dus een uitspraak dat steeds meer waarheid wordt. Op het gebied van geld is dat zeker waar.

Laat ik één feit noemen dat 100% waar is. Vroeger was geld echt geld.

Wat is echt geld?

Om Geld als echt Geld te mogen omschrijven, moet het voldoen aan deze kenmerken:

  • Het moet een ruilmiddel zijn, waarmee aankopen kunnen worden gedaan
  • Het moet deelbaar zijn, gebaseerd zijn op rekeneenheden, waarmee wisselgeld mogelijk is
  • Het moet rekenen op vertrouwen van het volk. Het volk moet vertrouwen hebben dat het waarde behoudt
  • Het moet een oppotmiddel zijn, dat zijn waarde behoudt, zodat het op termijn meer waard is om prijsstijgingen te kunnen compenseren. Sparen moet dan met behoud van koopkracht zijn
  • Het moet intrinsieke waarde hebben (bijvoorbeeld gedekt door Goud)
  • Het moet schaars zijn en daardoor zijn waarde behouden

Wat is dan het nep geld dat wij nu gebruiken?

Je zou zeggen dat de bovenstaande definitie van Geld ook geldt voor de Dollar en EURO, maar niets is minder waar!

De Dollar en EURO voldoen NIET aan 3 van de hierboven vetgedrukte genoemde eigenschappen. En misschien verdwijnt het vertrouwen in de EURO en Dollar zodra andere valuta zoals de Roebel en Yuan sterker worden.

Daarom is de echte benaming voor de Dollar en EURO ‘fiat-geld’. Nep geld dus, zonder intrinsieke waarde en schaamteloos misbruikt door Overheden en Centrale Banken.

Het kan weer beter worden net als vroeger

Als je weet wat het verschil is tussen Geld en Fiat-Geld, dan weet je al meer dan pakweg 90% van de wereldbevolking en kan je beginnen met sparen of investeren in middelen die op de lange termijn hun waarde behouden. Ik benadruk ‘lange termijn’ aangezien die ‘middelen’ op de korte termijn nog hevig kunnen worden gemanipuleerd door de financiële industrie. De waarde van Goud bijvoorbeeld zou m.i. veel hoger moeten zijn dan de huidige goudkoersen laten zien. Er trekken namelijk helaas nog teveel ‘foute’ mensen aan de verkeerde touwtjes.

Gelukkig komen nieuwe ‘asset classes’ (investeringsmogelijkheden) steeds beter binnen het bereik van de ‘gewone man’. Want vroeger konden alleen de Rijken rijker worden en de Armen steeds armer.

Over Crypto bestaan zoveel onwaarheden en wordt ons bewust veel angst aangepraat. Daarom is een cursus noodzakelijk. Niet alleen om het kaf van het koren te kunnen scheiden, maar ook om te leren welke valkuilen er zijn en hoe je groeibriljantjes kunt ontdekken. Dat lukt je echt niet in je eentje.

Maar even terugkomend op wat Geld is en waarom vroeger alles beter was op dat gebied, wil ik uitleggen waarom Crypto een echte oplossing kan zijn voor de verborgen gebreken van ons huidig ‘betaalmiddel‘. Gebreken waarvan de ‘machtshebbers‘ liever niet willen dat jij dat weet.

Ik onderscheid 3 verschillende soorten ‘geld’:
⁃ Overheidsgeld = fiat-geld
⁃ God’s money (Godsgeld) = Goud
⁃ People’s Money (Geld van het Volk) = Crypto

God’s Money

Over God’s Money, Goud, kan ik kort zijn. Met Goud kan je vandaag net zoveel kopen als 2.000 jaar geleden en 100 jaar geleden. 2.000 jaar geleden kon je met één ounce (31,1 gram) een duur gewaad met bijpassend schoeisel op maat laten maken. 100 jaar geleden kon je met dezelfde hoeveelheid goud een pak op maat laten maken en bijbehorende schoenen aanschaffen. Vandaag kan je met één ounce goud ter waarde van ca € 1.750,00 eveneens een pak op maat laten maken en dure van Bommel schoenen erbij kopen. God’s Money behoudt dus altijd zijn waarde op de lange termijn.

Fiat-geld versus Crypto

Het laat zich raden dat de waarde van “People’s Money” meer waard wordt dan Overheidsgeld als het vertrouwen in de ene valuta afneemt en daardoor het vertrouwen in de andere valuta toeneemt.

De wezenlijke verschillen tussen Fiat-geld en Crypto zijn in onderstaande tabel geduid, waarbij we Bitcoin als oudste Crypto gebruiken voor deze vergelijking en HEX als eerste Spaarrekening op de Blockchain.

Fiat-geld

  1. Is een ruilmiddel, waarmee aankopen kunnen worden gedaan
  2. Is deelbaar en gebaseerd op rekeneenheden, waarmee wisselgeld mogelijk is
  3. Geniet het vertrouwen van het volk. Het volk heeft nog steeds vertrouwen dat het zijn waarde behoudt
  4. Het is geen oppotmiddel, dat zijn waarde behoudt. Sterker, door het oneindig creëren van fiat-geld zonder onderliggende waarde verdampt de waarde van het fiat-geld, zodat de prijzen blijven stijgen en het leven uiteindelijk onbetaalbaar wordt
  5. Het heeft geen intrinsieke waarde. In 1971 heeft Nixon de koppeling met de goudstandaard los gelaten. De rest van de wereld stond erbij en keek er naar …
  6. Het is zeker niet schaars omdat de FED en de ECB de geldprinter ongelimiteerd kunnen laten draaien. Met verwatering en kapitaalvernietiging tot gevolg.

Crypto

  1. Is een ruilmiddel, waarmee aankopen kunnen worden gedaan
  2. Is deelbaar en gebaseerd op rekeneenheden, waarmee wisselgeld mogelijk is
  3. Crypto geniet nog niet massaal het vertrouwen, getuige de wisselvalligheid van de koersen zodra iemand iets negatiefs over Crypto in de media verspreidt. Voor de kenner zijn dat juist mooie bijkoopmomenten. Het vertrouwen neemt wèl gestaag toe, getuige het feit dat steeds meer beursgenoteerde bedrijven liever Bitcoin op hun balans hebben staan dan fiat-geld. Inmiddels hebben 2 landen Bitcoin omarmd als hun wettig betaalmiddel
  4. Bitcoin is in de praktijk een oppotmiddel gebleken. Iemand die vandaag precies 5 jaar geleden 10 Bitcoin had aangeschaft ter waarde van $ 2.500 per stuk, zou vandaag zelfs na de grote koersval van 70%! beschikken over een portfolio van $ 207.010. Dit is een toename van 728% in 5 jaar terwijl de waarde van de US Dollar vanwege inflatie enorm is afgenomen. Sparen in Bitcoin is in dat verband beter dan sparen in Dollars of EURO’s. Naast Bitcoin bestaat een andere Crypto HEX genaamd. Dat is de eerste Certificate of Deposit Spaarrekening op de Blockchain, waarmee je gegarandeerd gemiddeld 20% per jaar aan nieuwe HEX krijgt. In dollarwaarde zal dat meestal veel meer zijn aangezien de koers van HEX nog ruimte heeft om flink te stijgen. Vanwege een geprogrammeerde mechanisme in HEX, zullen de oudste / langste spaarders altijd meer ‘yield’ ontvangen dan nieuwe /korte) spaarders.
  5. Crypto heeft net als fiat-geld geen intrinsieke waarde, maar krijgt dat indirect wel als op termijn blijkt dat Bitcoin echt het digitale Goud is geworden.
  6. Bitcoin is schaars en kan niet ongelimiteerd bijgedrukt worden. De uitgifte van nieuwe Bitcoin is gelimiteerd in de programmatuur en kan niet worden aangepast. Sterker, er zit een mechanisme in de Blockchain, dat ervoor zorgt dat elke 4 jaar het aantal nieuwe Bitcoins wordt gehalveerd, waardoor de schaarste alleen maar zal toenemen omdat er steeds minder Bitcoin in omloop zal zijn terwijl de vraag ernaar zal toenemen. Dit effect, wat de Halving-effect heet, zorgt ervoor dat de waarde van Bitcoin elke 4 jaar naar een nieuw hoogtepunt gaat. Er zal maximaal 21 miljoen Bitcoin in omloop komen. De eerste 18 miljoen Bitcoin zijn in de afgelopen 12 jaar uitgegeven. Vanwege de 4-jaarlijkse halvings zal het nog 120 jaar duren voordat alle 21 miljoen Bitcoins zijn ‘gemint’.

Samenvattend

Vroeger was niet alles beter maar op het gebied van geld had je meer zekerheden. Je wist waarvoor je kon sparen terwijl het huidige geldsysteem sinds de loskoppeling van Goud een Schuldensysteem is geworden. Nieuw geld wordt namelijk onbeperkt gecreëerd door nieuwe schulden in de computersystemen van Banken en Centrale Banken op te voeren. Hiermee wordt geld rondgepompt terwijl het eigenlijk niets nieuws produceert. Wat mij betreft is dat het recept voor totale ineenstorting van het financiële systeem.

Besef daarom dat het vijf voor twaalf is. Het is nog niet te laat als je leert hoe Crypto jouw leven en jouw toekomst kan veranderen.

Check deze site daarom regelmatig op nieuwe cursusaanbiedingen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *