Tokenomics

« Back to Glossary Index

Tokenomics is een samenvoeging van Token en Economics. Onder Tokenomics wordt dus de economie rondom een token verstaan. Dus wat is de onderliggende waarde van betreffende token (feitelijk geldt het ook voor alle Crypto munten, die geen tokens zijn).

Tokenomics gaat verder dan Fundamentele Analyses van een Crypto Project. HEX is bijvoorbeeld een mooi Crypto product (geen project meer), die zijn waarde heeft bewezen als eerste Spaarrekening op de Blockchain. Maar één van de Tokenomics aspecten is dat het een beperkte inflatie kent van gemiddeld 3,69% per jaar. Een andere aspect van de Tokenomics van HEX is dat de T-Share Rate ervoor zorgt dat vroege investeerders meer rendement kunnen realiseren met een kleinere investering dan latere investeerders met groot vermogen.

Tokenomics kijkt ook naar schaarste (bijvoorbeeld maximaal 21 miljoen Bitcoin zal er ooit in omloop zijn, waarvan de laatste 3 miljoen pas in de komende 100 jaar zal worden gemined).

Een belangrijk onderdeel van Ethereum Tokenomics is dat het deflatoir is geworden sinds de London Fork, wat pas goed aan het licht is gekomen toen XEN werd gelanceerd. Hoe schaarser een Token, des te meer waarde krijgt het op lange termijn, vooropgesteld dat er vraag naar is (Metcalfe’s Law)

« Back to Glossary Index