HEX

« Back to Glossary Index

HEX is een DeFi product dat 100% af is. Het product zit opgesloten in een Smart Contract en draait momenteel op de Ethereum Blockchain.

Met opgesloten wordt bedoeld, dat het programmacode is dat nooit meer kan worden aangepast. Het zal altijd blijven doen waarvoor het is geprogrammeerd.

In een notendop is HEX de eerste Termijn Spaarrekening op de Blockchain. In het buitenland wordt het vaak als CD, Certificate of Deposit, uitgelegd. Het levert per jaar 20% HEX rente op. Dus als je het 5 jaa vast zet, dan levert dat minstens 100% extra HEX op. En als de waarde van HEX in 5 jaar 1.000% is gestegen, dan krijg je na 5 jaar nog eens 1.000% extra aan HEX-waarde.

In de praktijk is het een Spaarrekening, waarbij jij bepaalt hoe lang je jouw HEX wil vastzetten. Als dat 15 jaar is, wat het maximale termijn is, dan kan je er ook lange tijd niet meer aan komen. Je zal dan minstens 50% van de looptijd moeten uitdienen (wat je dus helemaal zelf hebt bepaald!!!!) want anders ben je gewoon ALLESSSSSSS kwijt. Kortom, als je HEX voor zo lang hebt vastgezet, dan bestaat HEX gedurende die periode ook niet meer. Bij het uitvoeren van het ‘Smart Contract’ wordt alle HEX die je hebt aangeboden namelijk letterlijk ‘verbrand’. Ze zijn er dan ook niet meer. Ik ben geen Fiscaal jurist, maar ik zou die investering in die periode dan ook niet bij mijn vermogen optellen, aangezien die Crypto ook niet meer bestaat. DYOR en zie dit niet als advies. Neem een fiscalist in de arm om daarna te besluiten of je het wel of niet opgeeft per 31 december van betreffende Belastingjaar.

Wat gebeurt er als je in het bovenstaande voorbeeld na 7,5 jaar besluit om het Contract te beëindigen?

Dan gebeurt er ongeveer hetzelfde als wanneer je jouw lease overeenkomst voor jouw auto niet eerbiedigt of als je versneld wil aflossen op je Hypotheek. Wat is dat dan? Dan moet je boete rente betalen.

Bij HEX is dat ook zo, alleen gaat die boete niet naar de Kredietverstrekker maar wordt het sam sam (fifty fifty) verdeeld tussen het HEX-systeem en alle HEX Stakers. Alle boetes gaa n dus voor 50% naar de spaarders. Zij kunnen er overigens pas over beschikken aan het einde van de looptijd van hun Stake.

Vandaar dat de APY (Jaarlijkse rente) minstens 20% is en in de praktijk ergens tussen 37 en 41% per jaar is gekomen in de afgelopen 2 jaar.

Hoe die verdeling tussen de Spaarders plaatsvindt, wordt nog in de cursus uitgelegd. Onthoudt vast, dat het met T-Shares temaken heeft.

« Back to Glossary Index